Projekter

Oikos blev grundlagt med en mission om at medvirke til - gennem sine aktiviteter som pengeinstitut - at verdens fattige kan skabe sig et bedre liv. Det gør vi blandt andet ved at finansiere mikrolån og andre aktiviteter, der har en direkte afledt effekt til fordel for fattige og socialt udsatte.

Mikrofinans

Mikrofinans er udbuddet af basale finansielle tjenesteydelser til lavindkomstgrupper, oftest bosiddende i udviklingslande, som normalt er ekskluderet fra det etablerede finansielle system. Man kan sige, at mikrofinans er hjælp til selvhjælp.

  • Tjenesteydelser inkluderer kredit, opsparing, forsikring og pengeoverførsel
  • Lavindkomstgrupper er som regel fattige familier, småbønder og små virksomheder
  • Finansiel eksklusion sker f.eks. på baggrund af indkomst, uddannelse, etnicitet, alder og køn

​Mikrofinans er især blevet kendt for 'gruppelånsprincippet'. Her går låntagerne sammen i en gruppe og garanterer for hinandens lån. Hvis et af gruppemedlemmerne har problemer med at betale lånet tilbage, betaler de andre medlemmer. Hvis lånet ikke bliver tilbagebetalt af gruppen, kan de andre gruppemedlemmer ikke få et lån. Gruppelånsprincippet bygger dermed på tillid mellem gruppemedlemmerne og på stoltheden hos det enkelte medlem.

Oikoslån

​Vores første lån til mikrofinans var på 100.000 kr. og blev etableret i 1994. Siden har vi løbende udlånt penge til projekter over hele verden, f.eks. Uganda, Sri Lanka, Bangladesh, Bolivia, Bosnien, Nepal, Peru, Zambia, Tanzania, Cambodia og Kyrgyzstan. Vi kalder disse lån for 'Oikoslån'.

Den seneste opgørelse over Oikoslån kan ses i vores årsrapport.

Oikoslån til kaffekooperativ i Burundi

Oikos har i 2018 hjulpet med et lån til et kaffeprojekt i Musema, Burundi. De lokale kaffedyrkere er etableret i et kooperativ og driver i fællesskab en vaskestation, hvor kaffebær forarbejdes til grønne kaffebønner klar til eksport.

img_1006

Formålet med lånet er at kunne tilbyde at betale for kaffen, når bærerne afleveres og ikke som vanligt via tilgodebeviser, der først kan indløses, når kaffen sælges på verdensmarkedet. Ofte er de fattigste nødt til at sælge disse tilgodebeviser til en reduceret pris, fordi de ikke har råd til at vente. Det har projektet lavet om på. 

Læs mere

​Mikrolån til kvinder i Zimbabwe

​​I 2015 udbetalte Oikos et lån på 200.000 kr. til græsrodsorganisationen Farmers Association of Community Self-Help Investment Groups (FACHIG) i Zimbabwe.

FACHIG blev grundlagt i 1999 og er en medlemsbaseret producentorganisation med over 12.500 medlemmer. Organisationens målgruppe er småbønder og kvindegrupper i afsidesliggende landområder i det nordlige og nordøstlige Zimbabwe.

FACHIG bruger pengene til at tilbyde mikrolån til deres medlemmer, som især er kvinder (73%). Kvinderne skal f.eks. bruge lån til økologisk dyrkning af korn, fjerkræ, solsikker og honning. Der er også nogle medlemmer, som låner penge til at købe kvæg.

Billede: Rumbidzai Tsvangirai, som har fået et Oikos-lån til at købe 50 kyllinger og foder gennem FACHIG.

​”De fattige er ikke fattige på alle livets områder. Ganske vist mangler de penge, men de mangler ikke overlevelsesevne, kærlighed til børnene, forældrene eller dyrene, eller forpligtelsen til at tage sig af dem.”

Mohammad Yunus

Grundlægger af Grameen Bank i Bangladesh og modtager af Nobels fredspris ​i 2006

Århus

Andelskassen Oikos

CVR: 87334716

Haslegårdsvej 8-10, D40
8210 Århus V
Telefon: 86 68 23 33
Fax: 86 68 23 34

​E-mail: aarhus@oikos.dk

København​

​Andelskassen Oikos

CVR: 87334716

Nørregade 6, 1. sal
1165 København K
Telefon: 33 36 23 32
Fax: 33 36 23 34

E-mail: kbh@oikos.dk

Åbningstider​

Mandag​           10 - 14​​

Tirsdag ​        10 - 14​

​​​Onsdag         10 - 14​

​​Torsdag        10 - 17​

​​Fredag ​         10 - 14​

​​​

Kundemøder aftales naturligvis også uden for åbningstid.