Oikos er en andelskasse, hvilket betyder, at det er andelshaverne, der ejer banken. Andelskassens vedtægter fastslår, at der ikke betales udbytte til andelshaverne. Oikos kan derfor i stedet bruge sit overskud på at udvikle forretningen til glæde for kunderne.
Bliv bankejer på andelsbasis
Hvis du køber andelskapital for min. 1.000 kr., bliver du andelshaver i Oikos. Som andelshaver er du medejer af andelskassen og er berettiget til at stemme på generalforsamlingerne. På den måde får du indflydelse på Oikos' arbejde og politik. Hver andelshaver har én stemme uanset andelens størrelse, så alle andelshavere har noget at skulle have sagt.
Andelskapitalens betydning for Oikos
Andelskapitalen er den største del af Oikos' egenkapital. Der er især to årsager til, at andelskapitalen har afgørende betydning for Oikos. For det første afhænger Oikos' mulighed for at låne penge ud til mikrofinans og andre projekter til fordel for fattige og socialt udsatte i høj grad af egenkapitalens størrelse. For det andet er Oikos som alle andre pengeinstitutter i Danmark omfattet af de nye kapitalkrav til banker. Kravene indebærer blandt andet, at bankerne skal have mere egenkapital og en større kapitalbuffer for at styrke bankens modstandskraft mod tab. Andelskapital er en vigtig forudsætning for, at Oikos kan opfylde kravene og fortsat fungere som et etisk alternativ til de store banker.
Generalforsamlinger
Hvert forår inviterer Oikos til generalforsamling enten i København eller Århus. Her har andelshaverne og andre interesserede mulighed for at komme og høre om det forgangne år og samtidig få en bid mad og en god snak. Som regel er der også en oplægsholder, som fortæller om et emne, der er af relevans for Oikos' andelshavere.
De seneste år har der været følgende oplæg på generalforsamlingen:
- 2019: Marie Olafsdottir og Githa Kurdahl - om Andelskassen Oikos' projekt Mikrofinans til flygtninge i Danmark
- 2017: Rasmus Hougaard Nielsen, foreningen Gode Penge - om foreningens arbejde for et stabilt og demokratisk pengesystem uden bobler og kriser.
- 2016: Ida Stilling, tidligere praktikant hos græsrodsorganisationen FACHIG - om mikrolån i Zimbabwe, som Oikos har været med til at finansiere.
- 2015: Lars Pehrson, Adm. Direktør i Merkur Andelskasse - om 'Fremtidens bankmodel - den værdibaserede bank'.
- 2014: Martha Petersen, direktør i Folkesparekassen - om små pengeinstitutter i Danmark.
- 2013: Flemming Sørensen, partner i CSI Consulting - om "Business movers - life improvers" - investeringsmuligheder i Afrika.
- 2012: Peter Blum Samuelsen, formand for Dansk Forum for Mikrofinans - om mikrofinans som værktøj til fattigdomsbekæmpelse.
Risiko
Andelskapital er risikovillig kapital og er derfor ikke dækket af indskydergarantifonden.
Afhænding
Hvis du som andelshaver ønsker at afhænde din andelskapital, kan du enten sælge den til anden side eller forære den væk. Se f.eks. Oikosfonden, som blev stiftet til netop dette formål. I henhold til lovgivningen må andelskassen ikke selv indløse andele, men hvis du vil sælge din andel, hjælper Oikos gerne med at videreformidle et salg.