Oikoslån til kaffekooperativ i Burundi​

Oikos har i 2018 hjulpet med lån til et kaffekooperativ i Burundi. Tilbage i 2007 blev en såkaldt minivaskestation etableret i Musema i det nordlige Burundi. Vaskestationen og kaffekooperativet blev etableret som et samarbejde mellem Baptistkirkerne i Danmark og Burundi, en international NGO (Food for the Hungry) og med lån fra bl.a. Oikos.

Kaffe er den altoverskyggende eksportvare i Burundi og en vigtig indtægtskilde for de mange kaffedyrkere i Burundi, der er et af verdens mest sultne og fattigste lande. Kaffen, der produceres i området, er af meget høj kvalitet og det meste eksporteres.

De lokale kaffedyrkere er etableret i et kooperativ og driver i fællesskab vaskestationen, hvor kaffebær forarbejdes til grønne kaffebønner klar til eksport.

Stærk social profil

Projektet har en stærk social profil og udover at uddanne kaffedyrkerne yderligere, involveres også udsatte, som enker, handicappede og pygmæ-folket Batwa, til sæsonarbejdet med at håndtere kaffen. Derudover er det en vigtig del af projektet at give kaffedyrkerne en fair pris, men også motivere og hjælpe dem til at forbedre alle processer i deres produktion af kaffe.

En vigtig parameter har været at kunne tilbyde at betale for kaffen, når bærerne afleveres og ikke som vanligt via tilgodebeviser, der kunne indløses, når kaffen engang var solgt på verdensmarkedet. Ofte var de fattigste nødt til at sælge disse tilgodebeviser til en reduceret pris, fordi de ikke havde råd til at vente. Det har projektet lavet om på.

For tiden er den burundiske økonomi i en miserabel fatning, hvilket er blevet yderligere forværret af (ellers rimelige) embargoer fra både EU og Verdensbanken. Det betyder at de lån, som kooperativet normalt optager, for at kunne betale kaffedyrkerne, er blevet så dyre, at det truer kooperativets eksistens.

Oikos hjalp allerede i opstartsfasen med et lån, der gjorde det lokale kaffekooperativ i stand til at indkøbe produktionsudstyr til forarbejdning af kaffebærerne og igen i 2018 har Oikos givet et lån – denne gang til betaling af kaffedyrkernes høst.

Tekst og billeder af Morten Kjær Kofoed

FasterOikos​

​Sjælland:
Ved Stranden 20, 1. sal, 1061 København K

Telefon: 3336 2332

E-mail: oikos@faster.dk 

​​

Jylland:

​Højevej 18, Astrup, 6900 Skjern

Telefon: 9648 7000

E-mail: info@faster.dk

CVR: 21769916

Finanstilsyn

Cookiedeklaration

Åbningstider​

Mandag​ 10 - 16   (telefonerne lukker kl. 15)

Tirsdag ​ 10 - 16   (telefonerne lukker kl. 15)

​​​Onsdag  10 - 16   (telefonerne lukker kl. 15)

​​Torsdag 10 - 17​   (telefonerne lukker kl. 17)

​​Fredag ​  10 - 16   (telefonerne lukker kl. 15)

​​​

Kundemøder aftales naturligvis også uden for åbningstiden.​

​​